Denna bok bygger på en fallstudie som ger både stöd och illustration åt alla ämnen som tas upp.
Kapitel 1 fokuserar på en icke-teknisk presentation av Debian-projektet och beskriver dess mål och organisation. Dessa aspekter är viktiga då de definierar ett generellt ramverk som de andra kapitlen kommer att komplettera med ytterligare konkret information.
Kapitel 2 och 3 ger en bred översikt av fallstudien. Vid denna punkt bör nybörjarläsare ta sig tid att läsa bilaga B där de kommer att hitta en kort snabbkurs som förklarar ett antal grundläggande datorbegrepp så väl som koncept som finns i alla Unix-system.
För att fortsätta med vårt verkliga innehåll inleder vi naturligtvis med installationsprocessen (kapitel 4); kapitel 5 och 6 kommer att blottlägga grundläggande verktyg som en Debian-administratör kommer att använda, så som de i APT-familjen, vilka till stor del är ansvariga för distributionens utmärkta rykte. Dessa kapitel är inte på något sätt begränsade till fackmän då alla är administratörer hemma.
Kapitel 7 kommer att vara en viktig parentes; det beskriver arbetsflöden om hur man effektivt använder dokumentation och hur man snabbt får en förståelse för problem så att man kan lösa dem.
Nästa kapitel kommer att vara en mer detaljerad rundtur i systemet, som börjar med grundläggande infrastruktur och tjänster (kapitel 8 till 10) och gradvis går uppåt i stacken för att nå användarprogram i kapitel 13. Kapitel 12 handlar om mer avancerade ämnen som främst kommer att angå administratörer av stora installationer av datorer (inklusive servrar) medan kapitel 14 är en kort introduktion till det bredare ämnet datorsäkerhet och ger ett fåtal nyckelpunkter för att undvika de flesta problem.
Kapitel 15 är för administratörer som vill vidareutvecklas och skapa sina egna Debian-paket. Slutligen, Kapitel 16 beskriver möjliga framtidsutsikter för Debian.
Nuvarande version av boken är redan den tionde upplagan (inkluderat de första fyra som enbart fanns tillgängliga på franska). Denna upplaga omfattar version 11 av Debian som har kodnamnet Bullseye. Bland andra förändringar så stödjer denna version av Debian installation på system med UEFI Säker Uppstart, vilket tillhandahåller lite extra skydd mot angrepp på infrastrukturen kring uppstart samt underlättar installation av Debian på nya datorer där Säker Uppstart oftast är aktiverat som standard. Vidare inom säkerhetsområdet så är nu AppArmor, ett regulatoriskt åtkomstsystem som reglerar vad olika applikationer har tillåtelse att göra, aktiverat som standard. All ingående programvaror har givetvis uppdaterats, inklusive skrivbordsmiljön GNOME som nu har version 3.38.
Vi har lagt till en del noter och kommentarer i sidokolumner. De fyller ett antal olika roller: de kan dra uppmärksamhet till en svårt punkt, komplettera ett begrepp i fallstudien, definiera några ord eller fungera som påminnelser. Här är en lista över de vanligaste sidokolumnerna:
TILLBAKA TILL GRUNDERNA: en påminnelse om information som du borde känna till;
VOKABULÄR: definierar en teknisk term, ibland Debian-specifik;
GEMENSKAP: betonar viktiga personer eller roller inom projektet;
POLICY: en regel eller rekommendation från Debians policy; Detta dokument är grundläggande inom projektet och beskriver hur programvara ska paketeras. De delar av policyn som betonas i denna bok gagnar användarna direkt (att till exempel veta om att policyn standardiserar platserna för dokumentation och exempelfiler vilket gör det enklare att hitta dem även i ett nytt paket);
VERKTYG: presenterar ett relevant verktyg eller en tjänst;
I PRAKTIKEN: teori och praktik stämmer inte alltid överens; dessa sidokolumner innehåller råd utifrån vår erfarenhet. De kan också ge detaljerade och konkreta exempel;
andra mer eller mindre frekventa sidokolumner är ganska tydliga: KULTUR, TIPS, FÖRSIKTIGHET, UTVECKLA, SÄKERHET, och så vidare.